Recept voor “frambozen taart” of hoe ik een Raspberry Pi gerepareerd heb

Door Hertog6 op zondag 17 mei 2015 18:30 - Reacties (11)
Categorie: Raspberry Pi, Views: 13.243

Ongeveer een 2 weken geleden, zag ik op de Vraag & Aanbod sectie van Tweakers een advertentie voorbij komen voor een beschadigde Raspberry Pi B. Het SD kaart slot begon kuren te vertonen en hij heeft geprobeerd deze zelf te vervangen.

Oorspronkelijk bood de betreffende persoon hem te koop aan. Toch heb ik de betreffende persoon even een DM gestuurd met de vraag;

"Ik zag net je advertentie voor je Raspberry Pi en vroeg me eigenlijk af wil je echt verkopen of heb je liever dat iemand hem repareert ?De reden waarom ik dit vraag is omdat ik dit zelf wel als uitdaging zie om te repareren maar ik ben zelf niet op zoek naar een nieuwe Raspberry Pi."

De des betreffende persoon reageerde vol opluchting dat iemand zijn Pi wou repareren. Na wat DM's heen en weer over details en een vergoeding (in dit geval een zak M&M's) lag zijn Pi 2 dagen later bij mij in de brievenbus met een extra SD kaart slot er bij.

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7851-150x150.jpg

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7853-150x150.jpg


Er was sowieso al 1 soldeereiland helemaal verbrand, dus die verbinding moest eigenlijk al verlegd worden met een stukje kabel.

Nouja, laat ik als eerst maar eens even het oude SD kaart slot er af solderen. Dat ging opzich wel prima met mijn Weller soldeerbout, alleen heb ik zelf ook nog 1 soldeereiland ook verbrand. Of hij was ook al verbrand was, dat durf niet te zeggen.

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7856-150x150.jpg

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7861-150x150.jpg

Dan ga ik maar eerst even beginnen met uitzoeken welke 2 eilandjes missen. Gelukkig heeft Raspberry Foundation alle schema's vrij gegeven en heb ik zelf een Raspberry Pi B, dus kon ik zo met de een multimeter uitvinden welke 2 lijnen er missen. Dat waren de lijnen SD_CMD en SD_DATA1 (gaan richting R48 en R50 resp.)

Toen daarna maar begonnen met het solderen van het SD kaart slot op de eilandjes die in ieder geval nog wel goed waren (en niet verbrand). Dat ging allemaal voorspoedig. Alleen kwam ik met 2 "uitdagingen" te zitten. De pinout op het SD kaart slot kwam niet helemaal overheen met het gebruikte SD kaart slot van de Raspberry Pi. De "card detect" pinnen en de "write lock" pinnen komen op dit slot niet overheen met de PCB van de Raspberry Pi. Gelukkig weet het schema ons te vertellen dat de de "write lock" pinnen niet gebruikt worden en om het probleem van de "card detect" pinnen heen te werken heb ik besloten om ze altijd contact met elkaar te laten hebben. Daardoor denkt de Pi dus altijd dat er een SD kaart in zit.

Nu eerst maar even de uitdaging van de 2 verbrande eilandjes aanpakken. De verbinding tussen pin 5 en R48 was zo gelegd. Het was even een piel werkje maar dan heb je ook wat! :D Een net en kort draadje tussen de weerstand en de pin van het SD kaart slot.

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7878-150x150.jpg

Toen kwam de grootste uitdaging. Die ene data lijn (SD_DATA1). Mijn eerste gedachte was om hem net zoals SD_CMD direct op de weerstand te solderen. Maar ik kreeg op geen enkele manier mijn draadje gesoldeerd op die weerstand (R50). Mijn vermoeden is dan dus ook dat ook dat soldeereiland verbrand is, maar dat heb ik echter niet kunnen controleren want ik heb geen microscoop.
Dan zit er geen andere optie op, dan die weerstand te bypassen en hem direct op de "uitgang" van de weerstand. Een uitgang is er natuurlijk niet bij een passief component zoals een weerstand, vandaar dat die ook in quotetekens staat ;)

Vervolgens heb ik als trekbeveiliging over het SD kaart slot heen even een kabeltje heen getrokken. En dan is dit het eind resultaat!

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/DSC_7879-150x150.jpg

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20150506_143559-150x150.jpg

Maar nu is de vraag... Doet die het ook ?

http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20150506_143020-150x150.jpg

Volgens mij heb ik nu wel mijn zak M&M's verdiend ;)
http://www.sandervankasteel.nl/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20150506_214848-e1431879072482-150x150.jpg

Volgende: Home Automation #3 - MIAUW 06-'15 Home Automation #3 - MIAUW
Volgende: Hello World! 05-'15 Hello World!

Reacties


Door Tweakers user RobinHood, zondag 17 mei 2015 18:57

Leuk blog, goed gedaan, zo te zien heeft Sebastius concurrentie :+

Door Tweakers user Hertog6, zondag 17 mei 2015 19:05

VasZaitsev schreef op zondag 17 mei 2015 @ 18:57:
Leuk blog, goed gedaan, zo te zien heeft Sebastius concurrentie :+
Haha dankjewel concurrentie zou ik het niet durven noemen... Ik lees met veel plezier zijn blog en wat hij soms doet... Damn.. Ik betwijfel of ik dat ooit zou kunnen

Door Tweakers user O88088, zondag 17 mei 2015 19:39

VasZaitsev schreef op zondag 17 mei 2015 @ 18:57:
Leuk blog, goed gedaan, zo te zien heeft Sebastius concurrentie :+
Dat was ook mijn eerste gedachte! Goed gedaan Hertog d:)b

Door Tweakers user sebastius, zondag 17 mei 2015 20:17

VasZaitsev schreef op zondag 17 mei 2015 @ 18:57:
Leuk blog, goed gedaan, zo te zien heeft Sebastius concurrentie :+
Ach, klusjes genoeg hoor ;) En ik ben wel een stukje duurder dan een zak M&M's :P. Goed om te zien dat er meer mensen zaken repareren!

Wat een slagerswerk had de eigenaar gedaan zeg. Verkeerde tin of een slechte bout (of temperatuur). Beste manier om een component te verwijderen is eerst de pootjes lossnijden en daarna snel met wat flux en een beetje warmte de pootjes van de pads af te halen. Zo houd je de pads in de beste conditie (lukt mij ook niet altijd!). Loodhoudend soldeertin toevoegen verlaagt het smeltpunt en maakt het ook weer makkelijker. Daarna met wat litze de pads even schoonmaken en you're good to go!

Reparatie is netjes, hoewel ik persoonlijk even door had gezocht naar het exacte SD-slot ipv een lookalike. Het groene patch-draadje kan wat strategischer gelegd maar ik wil je in ieder geval aanraden dat draadje te fixeren in een klodder smeltlijm uit het lijmpistool.

De eilandjes zijn niet verbrand maar je hebt de koperen vlakjes van de print los laten komen (door de hitte van het solderen smelt de bindlaag). Daarom krijg je geen verbinding, er is geen koper meer om verbinding mee te maken!

Door Tweakers user Hertog6, zondag 17 mei 2015 20:50

sebastius schreef op zondag 17 mei 2015 @ 20:17:
[...]
Ach, klusjes genoeg hoor ;) En ik ben wel een stukje duurder dan een zak M&M's :P. Goed om te zien dat er meer mensen zaken repareren!

Wat een slagerswerk had de eigenaar gedaan zeg. Verkeerde tin of een slechte bout (of temperatuur). Beste manier om een component te verwijderen is eerst de pootjes lossnijden en daarna snel met wat flux en een beetje warmte de pootjes van de pads af te halen. Zo houd je de pads in de beste conditie (lukt mij ook niet altijd!). Loodhoudend soldeertin toevoegen verlaagt het smeltpunt en maakt het ook weer makkelijker. Daarna met wat litze de pads even schoonmaken en you're good to go!

Reparatie is netjes, hoewel ik persoonlijk even door had gezocht naar het exacte SD-slot ipv een lookalike. Het groene patch-draadje kan wat strategischer gelegd maar ik wil je in ieder geval aanraden dat draadje te fixeren in een klodder smeltlijm uit het lijmpistool.

De eilandjes zijn niet verbrand maar je hebt de koperen vlakjes van de print los laten komen (door de hitte van het solderen smelt de bindlaag). Daarom krijg je geen verbinding, er is geen koper meer om verbinding mee te maken!
Sebastius bedankt voor je reactie en suggestie. Ik zal het binnenkort eens gaan proberen, dit was namelijk mijn eerste keer dat ik iets heb gedaan wat te maken had met SMD. Vandaar ook mijn lage prijs van een zak M&M's ;) Dus ik zal binnenkort toch maar eens wat flux moeten gaan halen...

Ja de eigenaar heeft geprobeerd hem te vervangen met een goedkope Chinese vaste tempratuur soldeerbout. Ik vermoed zelf dat dat de oorzaak is.
Ik weet jammer uit eerste hands ervaring, hoe slecht die dingen kunnen zijn :'(

Mijn eerste gedachte was ook hetzelfde type SD slot te gaan gebruiken, maar deze had de eigenaar er al bijgeleverd en op korte termijn kon ik geen vervangd SD slot vinden. De enige plek waar ze op dat moment leverbaar waren, waren de Chinese leveranciers via eBay.

Door Tweakers user sebastius, zondag 17 mei 2015 21:38

Bij reparatie moet je altijd kijken wat je wilt redden: de print of het component. Beiden is vaak erg lastig.

Flux: regel ergens Edsyn FL88, dat vind ik zelf erg fijn spul (nu moet ik zeggen dat ik nooit iets anders geprobeerd heb).

Door Tweakers user Xessive, zondag 17 mei 2015 21:38

Nice. Altijd leuke dingen dit.
Als dit mijn Raspberry was geweest lag 'ie in de prullenbak...

Complimenten voor de reparatie!

Door Tweakers user NLKornolio, maandag 18 mei 2015 12:27

Mis het recept voor de frambozen taart :+

Door Tweakers user RadioKies, maandag 18 mei 2015 12:56

VasZaitsev schreef op zondag 17 mei 2015 @ 18:57:
Leuk blog, goed gedaan, zo te zien heeft Sebastius concurrentie :+
lol, wat raar... ik dacht al dat het blog wat afweek van normaal en redelijk kort was. Had tijdens lezen ook vragen zoals "hoezo heeft hij geen microscoop?".

Is het helemaal geen Sebastius blog :P

Hallo maandag! en zie het als een compliment Hertog.

Door Tweakers user Heli0s, maandag 18 mei 2015 14:45

Top werk! Altijd mooi als mensen iets probeeren te fixen inplaats van weg gooien (sorry Xessive :+)

[Reactie gewijzigd op maandag 18 mei 2015 14:45]


Door Tweakers user deleenheir, dinsdag 9 juni 2015 16:31

om van die kleine connecties te herstellen heb een bobeintje met 'enameled copper wire' 0.1mm liggen. Die draad is haarfijn, maar ook erg handig indien je soldeereilandjes of banen op de pcb kapot zijn. bovendien kost het amper iets:

http://www.ebay.com/sch/i...opper+wire+0.1mm&_sacat=0

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)